SKŁADNIKI
- 500 g maki pszennej z małą paczką proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 350 g cukru
- 4 jajka
- 1 mała szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 paczki cukru waniliowego
- masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy
PRZYGOTOWANIE
- Masło wraz z 250 g cukru zmiksować na puszystą masę.
- Dodać żółtka, cukier waniliowy i jeszcze miksować.
- Dodać mąkę z proszkiem, mleko i na koniec ubitą pianę z białek.
- Ciasto podzielić na dwie równe części.
- Do jednej z nich dodać resztę cukru i kakao. Jak będzie masa bardzo gęsta to wlać trochę mleka.
- Jasną część ciasta wyłożyć na przygotowaną formę, a na nią ciemną część ciasta.
- Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 1 i 1/2 godziny.
- Jak ciasto będzie zbyt szybko się rumieniło położyć folię aluminiową.
- Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
- Wyjąć ciasto, ostudzić. Polać polewą czekoladową, lukrową lub cukrem pudrem.