SKŁADNIKI
- 12 sztuk makaronu (dużych rurek z pszenicy durum)
- 150 g startego sera mozarella
- 600 g mięsa mielonego od szynki
- 1 puszka pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula cukrowa lub zwykła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 200 ml śmietany 12%
- 1 płaska łyżka soli do gotowania makaronu
- sól, pieprz opcjonalnie
- suszona bazylia, oregano opcjonalnie
- 2 łyżki masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE
- Masło rozpuścić na patelni.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i mięso, przyprawy. Dusić na małym ogniu około 20 minut.
- Po tym czasie dodać pomidory, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Znowu dusić około 20 minut. W razie potrzeby dolać gorącej wody.
- Osobno w garnku zagotować wodę z 1 płaską łyżkę soli, włożyć makaron i gotować około 10 minut.
- Wyjąć odsączyć.
- Poczekać aż ostygnie i nadziewać farszem mięsnym.
- W blenderze zmiksować 2 żółtka i jedno całe jajko dodać sól, śmietanę, dobrze wymieszać.
- Makaron z nadzieniem włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem z jajek i śmietany.
- Na wierzch posypać serem.
- Zapiekać około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Potrawę wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika.