SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego od szynki wieprzowej
- 250 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka płaska soli (można według uznania)
- 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu
- 2 jajka
- 1 świeża bułka namoczona w mleku (na około 30 minut)
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Do miski włożyć mięso, sól, jajka, pieprz i czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.
- Na patelni zeszklić cebulę.
- Do mięsa dodać odsączoną bułkę i bardzo dokładnie wymieszać. Połączyć z lekko ostudzoną cebulą.
- Wsypać gałkę, orzechy. Wymieszać i formować kulki dowolnej wielkości.
- Na patelni rozgrzać olej (kilka cm oleju), położyć kotlety mielone.
- Smażyć z obu stron po kilka minut.
- Patelnię przykryć, dolać trochę gorącej wody i dusić jeszcze około 20 minut.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.