SKŁADNIKI
- 1 mała polędwiczka plus marchew, seler, korzeń pietruszki
- 1 kg żołądków indyczych (oczyszczone, zdjąć skórę)
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule drobno pokrojone
- sól, pieprz opcjonalnie
- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
- wywar z gotowanej polędwiczki
- 1 łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE
- Polędwiczkę umyć i włożyć wraz z warzywami do wrzątku.
- Gotować do uzyskania miękkiego mięsa.
- Osobno na patelni z masłem smażyć cebulę, czosnek i pokrojone na plasterki żołądki.
- Doprawić solą, pieprzem i papryką.
- Polędwiczkę, marchew wyjąć z wody, pokroić drobno i dodać do żołądków.
- Podlewać wywarem z mięsa. Pozostałe warzywa wykorzystać do innego posiłku.
- Dusić ponad 1 i 1/2 godziny na średnim ogniu.
- Podawać z ryżem.