Babka parzona gotowana

SKŁADNIKI


CIASTO:

  • 1 kostka margaryny (kasia)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru zwykłego (najlepiej drobny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 20 ml spirytusu lub białej wódki
  • margaryna do wysmarowania formy i bułka tarta
  • forma do gotowania babki (koszt ok. 50 zł) rozmiar formy jest taki sam możliwy jest tylko różnorodny kształt

 

POLEWA:

  • 3 łyżki wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

 

PRZYGOTOWANIE


CIASTO:

  • Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po jednym żółtku i po jednej łyżce mąki, a następnie wlać spirytus.
  • Osobno ubić białka i dodać na końcu do reszty masy  delikatnie mieszając.
  • Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą (tylko formę nie pokrywkę).
  • Formę włożyć do odpowiedniego garnka wypełnionego zimną wodą do 3/4 wysokości formy.
  • Gotować około 1 i 1/2 godziny. Forma musi być obciążona. Do obciążenia  stosuję wyszorowane i wyparzone kamienie (tylko do tego celu). Gdy część wody wyparuje należy uzupełniać garnek wodą, ale zawsze gorącą.
  • Wyciągamy ostrożnie najpierw kamienie, potem formę i otwieramy ustawiając na desce lub innym podkładzie i wyciągamy babkę.
  • Czekamy około 3 minut i polewamy przygotowaną polewą (stosuję do tego silikonowy pędzel).
  • Po wystygnięciu jest gotowa do spożycia.

POLEWA:

  • Masło rozpuścić, dodać wodę i 1/2 szklanki cukru następnie wsypać kakao i zagotować razem wszystkie składniki.
  • Polewać ciepłą babkę.

Babkę gotowaną zawsze piekę na święta wielkanocne, ale moja rodzina lubi rozkoszować się nią cały rok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *