SKŁADNIKI
- perliczka
- kilka 1/2 cm grubości plastrów boczku (wykałaczki do szpikowania)
- majeranek opcjonalnie
- sól opcjonalnie
- pieprz biały 1/2 łyżeczki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 szklanki gorącej wody
PRZYGOTOWANIE
- Perliczkę umyć, pokroić na części.
- Posypać przyprawami.
- Małe kawałki boczku umocować za pomocą wykałaczek w kilka miejsc każdego kawałka perliczki.
- Doprawioną perliczkę położyć na rozgrzaną patelnię.
- Czosnek zmiażdżyć nożem i położyć na mięso.
- Smażyć mięso na dużym ogniu przez kilka minut z obu stron.
- Dodać gorącą wodę i dusić mięso około 40 minut.
- Podawać z ziemniakami i warzywami gotowanymi.