SKŁADNIKI
- około 1200g mięsa – golonki surowej
- przyprawy:
- 1 łyżka soli zwykłej
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu2 łyżeczki papryki łagodnej
- 1/2 łyżeczki tymianku
PRZYGOTOWANIE
- Golonkę umyć i przełożyć do naczynia z zimną, ale przegotowaną wodą.
- Trzymać w lodówce przez około 1 godzinę.
- Po wyjęciu mięso pokroić na części, tak aby można było umieścić w szynkowarze.
- Następnie przełożyć do miski z przygotowanymi wcześniej przyprawami i kilka minut mięso mieszać w misce.
- Po połączeniu składników mięso włożyć do szynkowara. Przycisnąć płytką nałożyć sprężynę i przycisnąć klamrą.
- Przygotować garnek, na dno wyłożyć ściereczkę, wlać zimną wodę i umieścić szynkowar.
- Gotować około 90 minut.
- Po ugotowaniu odstawić i przełożyć na ok. 8-10 godzin do lodówki. Szynkowar spłukać gorącą wodą i wyjąć szynkę.
- Szynkę golonkową można podawać z sosem na zimno np. serowo- paprykowy lub chrzanowy indywidualnie dobierając do smaku.
WSKAZÓWKI
- Szynkowar można kupić w sklepie z akcesoriami kuchennymi jest to wydatek ok. 50 złotych.
- Można przygotować szynki z każdego mięsa wieprzowego i drobiowego.
- Tak przygotowany wyrób jest smaczny i daje nam pewność, że wiemy co jemy.