SKŁADNIKI
- 2 duże ziemniaki (umyte, obrane i starte na dużych oczkach)
- kilka plastrów łososia wędzonego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz biały
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki starte na dużych oczkach wymieszać z solą, jajkiem i mąką pszenną i ziemniaczaną.
- Kłaść dużą łyżką masę ziemniaczaną na patelnię.
- Smażyć na dość głębokim tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane.
- Wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć z tłuszczu.
- Na placki kłaść kleksy z jogurtu i śmietany.
- Na wierzch zwinięty plaster łososia.
- Całość układam na roszponce.
- Z tej ilości ciasta można przygotować cztery placki.