SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe)
- 1 duża papryka
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 3 szalotki
- 1 kopiasta łyżka masła klarowanego
- 150 g orzechów włoskich pokrojonych
- papryka mielona słodka, ostra opcjonalnie
- sól, pieprz opcjonalnie
- 2 ząbki czosnku (sprasowanego)
- makaron farfalle
PRZYGOTOWANIE
- Mięso umyć, zmielić.
- Na patelni z masłem klarowanym zeszklić szalotkę.
- Dodać umytą, pokrojoną w paseczki paprykę i mięso.
- Dusić na wolnym ogniu około 30 minut.
- Następnie dodać czosnek, przyprawy, pomidory z puszki. Dusić jeszcze około 10 minut.
- Na koniec posypać orzechami włoskimi.
- Wymieszać, podawać z makaronem farfalle.
- Ozdobić świeżą bazylią.