SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 320 ml ciepłego mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 15 g drożdży suszonych
- 2 jajka
- 50 g masła (roztopione)
- 50 g masła do posmarowania ciasta (roztopione)
PRZYGOTOWANIE
- W malakserze zmiksować hakiem mąkę, drożdże, sól, jajka, cukier, mleko.
- Miksować około 10 minut następnie dodać roztopione masło i jeszcze wyrabiać około 5 minut.
- Odstawić w ciepłe miejsce na ponad godzinę.
- Przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło.
- Po tym czasie uformować ciasto w kształcie batona.
- Kroić na 2 cm paski.
- Układać w tortownicy wyłożonej pergaminem kawałki ciasta, każdy smarując masłem.
- Zapełnić całą formę i na zewnątrz ciasta również posmarować roztopionym masłem.
- Odstawić jeszcze na około 20 minut.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 25 minut.
- Ciasto można łamać, nie kroić.