SKŁADNIKI
- 150 g wędzonego boczku
- 500 g białej kiełbasy
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego chrzanu
- 1 łyżka majeranku
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz opcjonalnie
- łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 jajka na twardo
- 2 litry wody
PRZYGOTOWANIE
- Białą kiełbasę opłukać, zalać 2 litrami wody.
- Dodać włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Ugotować na małym ogniu wywar.
- Odcedzić, następnie dodać starty chrzan, czosnek sprasowany, pokrojony wędzony boczek, sól, pieprz.
- Gotować, aż do uzyskania miękkiej wędzonki.
- Mąkę wymieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i wlać do barszczu, wsypać majeranek chwilę zagotować.
- Podawać z jajkiem i pokrojoną białą kiełbasą.