SKŁADNIKI
- 7 dag drożdży
- szklanka mleka
- 1/2 kostki masła
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 500 g świeżych truskawek
- kruszonka: 1/2 szklanki mąki krupczatki, 1/2 szklanki cukru pudru, 10 dag masła
- lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cytryny
PRZYGOTOWANIE
- W misce rozkruszyć w ciepłym mleku drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać.
- Odstawić do wyrośnięcia.
- Do rozczynu dodać pozostały cukier puder i cukier wanilinowy, żółtka, sól.
- Do wyżej wymienionych składników dodać mąkę i wyrabiać około 7 minut.
- Po tym czasie wlać roztopione masło i dalej wyrabiać, aż będzie lśniące.
- Odstawić do wyrośnięcia.
- Przygotować w międzyczasie kruszonkę.
- Masło siekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
- Składniki zagniatamy czubkami palców kruszonkę.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy.
- Pokroić w paski umyte truskawki, posypać równomiernie kruszonką.
- Odstawić ponownie na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni około 60 minut.
- Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie polać lukrem.