SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki pszennej
- 70 g drożdży świeżych
- 6 żółtek
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka drobnego cukru
- szczypta soli
- 170 g masła (roztopione)
- 200 g rodzynek
- bułka tarta i masło do foremek
PRZYGOTOWANIE
- Z 2 łyżek mąki, drożdży pokruszonych, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka ciepłego zrobić rozczyn.
- Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- W międzyczasie zmiksować w malakserze, żółtka z cukrem, mlekiem, szczyptą soli.
- Dodać rozczyn, mąkę i miksować hakiem około 12 do 15 minut.
- Dolać roztopione masło. Miksować jeszcze około 4 minut, dodać rodzynki.
- Rodzynki muszą być namoczone, osuszone i oprószone mąką.
- Nałożyć ciasto do dwóch foremek średniej wielkości natłuszczonych i posypanych bułką tartą.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Po wyrośnięciu ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni piec około 30 minut.
- Obniżyć temperaturę do 170 stopni i piec około 40 minut.
- Przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, aby się nie spaliło.
- Sprawdzić czy patyczek jest suchy.
- Babę wyjąć, ostudzić na kratce.
- Można polukrować, posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez dodatków.
- Pyszna, słodka i delikatna.