SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 150 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 jajka
- 140 g masła
- 150 g cukru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Masło, jajka, cukier, sok z cytryny zmiksować.
- Dodać mąkę z proszkiem, orzechy, mąkę ziemniaczaną.
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
- Foremki rozpiąć, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.
- Wlać delikatnie ciasto do 3/4 wysokości foremki.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni od 40 do 50 minut..
- Po upieczeniu pozostawić jeszcze 10 minut w foremce.
- Następnie odpiąć klipsy, wyjąć baranka i odstawić na kratkę.
- Posypać cukrem pudrem.