SKŁADNIKI
Masa serowa
- 1 kg sera mielonego
- 1 szklanka cukru drobnego
- 150 g masła miękkiego
- 3 łyżki budyniu w proszku (śmietankowy lub waniliowy
- 6 jaj
- 1 paczka cukru wanilinowego
Masa kakaowa
- 250 g margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować masę kakaową.
- Margarynę zmiksować z jajkami, cukrem.
- Dodać kakao, wodę i mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać.
- Podzielić ciasto na dwie części.
- Jedną wylać na formę z pergaminem i około 15 minut podpiec w temperaturze 180 stopni.
- W międzyczasie przygotować masę serową.
- Zmiksować cukier, masło, żółtka.
- Ubić białka.
- Do masy dodać ser i budyń i ponownie zmiksować i na koniec dodać ubite białka.
- Wylać masę serową, a na nią kakaową w kształcie zygzaka.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 1 i 1/2 godziny. Nakryć folią aluminiową wierzch ciasta, aby nie spalił się.