SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 6 żółtek
- 1 i 1/2 kg jabłek prażonych (można kupić gotowe w słoiku)
- 1 kostka margaryny
PRZYGOTOWANIE
- Margarynę, żółtka, cukier, cukier wanilinowy zmiksować.
- Dodać mąkę z proszkiem i ponownie zmiksować.
- Ciasto wyjąć z misy i dodać trochę mąki, wyrobić na stolnicy około 2 minut.
- Podzielić na dwie części.
- Pierwszą rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej formy.
- Nakłuć widelcem całe ciasto.
- Na ciasto przełożyć jabłka i na nią drugą część rozwałkowanego ciasta.
- Na środku naciąć ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Piec w 180 stopniach około 1 godziny i 15 minut.
- Podawać z lodami.