SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka zsiadłego
- 1 jajo
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
- 1 łyżka masła roztopionego
- 2 czubate szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody (rozpuszczonej w małej ilości wody)
- szczypta soli
- olej do smażenia (w garnku, rondlu oleju wlać do około 3 cm wysokości)
PRZYGOTOWANIE
- Mleko, jajko, cukier, spirytus, roztopione letnie masło, sól zmiksować.
- Dodawać mąkę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie sodą.
- Wyłożyć na stolnicę i wyrobić ponownie dodając w razie potrzeby mąkę.
- Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 40 minut do lodówki.
- Po tym czasie ręką formować paski około 10 cm długości i 3 cm szerokości.
- Naciąć na środku i przełożyć paski (tak jak faworki).
- Olej rozgrzać w rondlu i wkładać przygotowane taratuszki.
- Smażyć około 2 minut z każdej strony.
- Posypać cukrem pudrem.
- Podawać z konfiturami lub tylko z cukrem pudrem.
- Najlepsze są zaraz po przygotowaniu.