SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
- 1 paczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1,5 kg obranych jabłek
- 150 g cukru brązowego
- 2 paczki cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 1 płaska łyżka żelatyny
PRZYGOTOWANIE
- Do misy malaksera wsypać mąkę z proszkiem, masło pokrojone w kostkę, cukier puder i cukier wanilinowy, 2 jajka i 8 łyżek mleka.
- Wymieszać szybko do połączenia składników.
- Przełożyć ciasto na stolnicę, w razie potrzeby podsypać mąką i jeszcze delikatnie wyrobić.
- Nie wkładać do lodówki.
- Przełożyć na formę wysmarowaną tłuszczem i oprószyć mąką.
- Ciasto podzielić na dwie części, nakłuć widelcem i przełożyć nadzienie z jabłek dla mniej cierpliwych nałożyć mus gotowy ze słoika.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić.
- Włożyć do garnka i dolać trochę gorącej wody. Po kilkunastu minutach dodać cukier brązowy i wanilinowy.
- Ciągle mieszać, po rozgotowaniu jabłek dodać cynamon i żelatynę.
- Ponownie dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto.
- Pozostałą część ciasta nałożyć w formie kratownicy lub w całości na masę jabłkową.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach około 50 minut.
- Podawać ciasto gorące z lodami, bitą śmietaną.