SKŁADNIKI
- 1 I 1/2 szklanka mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 150 g sera twarogowego
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1 opakowanie jagód mrożonych
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego (według uznania)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wymieszać ze szczyptą proszku i soli.
- Dolać mleko i rozgnieść widelcem biały ser.
- Połączyć składniki i dolać łyżkę oleju.
- Dobrze wymieszać, w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleko.
- Uformować wałek z ciasta na stolnicy i pokroić w 5 cm paski.
- Wrzucać na osoloną gorącą wodę.
- Wyciągnąć 4 minuty od wypłynięcia klusek.
- Do garnka wsypać mrożone jagody, wymieszać z cukrem i zagotować.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.
- Lekko zagęścić.
- Podawać na talerzu i na to kluski.